Учебна програма за професионално образование и обучение в областта на DS и IoT по проект SEnDIng

Учебната програма все по-често се възприема от заинтересованите страни като динамична рамка, насочваща процесите по преподаване и обучение, както и като механизъм за управление на качеството. По проект SEnDIng бяха разработени учебни програми в две професионални направления – DS и IoT. Основните характеристика на учебната програмата са:

  • Мултидисциплинарност. Разработените модули обхващат три дисциплини: Наука за данните (DS), Интернет на нещата (IoT) и т.н. „меки умения“;
  • Модулен принцип. Учебната програма по всяка една дисциплина се състои от обучителни модули. Всеки от тях, от своя страна, е разделен на обучителни единици с три степени на сложност: въведение, основно ниво и напреднали. По посочения начин се осигурява възможността участниците в обученията да използват учебните материали съобразно потребностите си.
  • Ориентираност към резултатите. Въз основа на предварително заложените целеви учебни резултати (learning outcomes) на макро равнище бяха дефинирани целевите резултати на всяка една от обучителните единици. Резултатно-ориентираната програма за професионално образование и обучение е ефективно средство за преодоляване на потенциалните несъответствия между академичните среди и бизнеса, както и за насърчаване на активното предаване и обучение.

 

Учебната програма за обучение на специалисти в областта на DS и IoT ще се състои от три фази: асинхронно онлайн обучение, присъствено обучение и практическо обучение на работното място. Провеждането на курсовете ще стартира през месец октомври 2019 г. Всички заинтересовани страни ще бъдат поканени за участие чрез открита покана за кандидатстване. За повече информация се свържете с координатора на проекта (Dr. Maria Rigou Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.) и техническия ръководител на проекта (Dr. Vasileios Gkamas, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.).