Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στους τομείς της Επιστήμης Δεδομένων και Διαδικτύου των Πραγμάτων του έργου SEnDIng

Τα προγράμματα σπουδών θεωρούνται όλο και περισσότερο από τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους, ως ένα δυναμικό πλαίσιο που καθοδηγεί τις διαδικασίες διδασκαλίας και μάθησης και καθορίζει την παρεχόμενη εκπαιδευτική ποιότητα. Στο πλαίσιο του έργου SEnDIng σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για τους τομείς της Επιστήμης των Δεδομένων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων, με τα βασικά χαρακτηριστικά του να είναι τα ακόλουθα:

  • Πολυθεματικό. Οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται καλύπτουν τρεις περιοχές: την Επιστήμη των Δεδομένων, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και τις Διαπροσωπικές Δεξιότητες.
  • Αρθρωτό. Για κάθε επιστημονική περιοχή, το πρόγραμμα κατάρτισης χωρίζεται σε επιμέρους εκπαιδευτικές ενότητες οι οποίες διακρίνονται σε μονάδες μάθησης τριών επιπέδων: Εισαγωγικό, Βασικό και Προχωρημένο. Αυτό επιτρέπει στους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν τις δικές τους εκπαιδευτικές διαδρομές ανάλογα με τις μαθησιακές τους ανάγκες.
  • Προσανατολισμένο σε μαθησιακά αποτελέσματα. Με βάση το σχεδιασμό των μαθησιακών αποτελεσμάτων που είχε γίνει μακροσκοπικά σε προηγούμενο στάδιο, καθορίστηκαν αντίστοιχα τα μαθησιακά αποτελέσματα σε κάθε μονάδας μάθησης. Τα προγράμματα σπουδών τα οποία είναι προσανατολισμένα σε μαθησιακά αποτελέσματα, αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο, τόσο για την αποφυγή πιθανών αναντιστοιχιών μεταξύ του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και της βιομηχανίας, όσο και για την προώθηση της ενεργού και συμμετοχικής μάθησης.

 

Το πρόγραμμα κατάρτισης του έργου SEnDIng θα προσφερθεί σε τρείς φάσεις σε επαγγελματίες πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Επιστήμης Δεδομένων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων: διαδικτυακά μαθήματα, δια ζώσης και σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον. Σύμφωνα με τον χρονοπρογραμματισμό του έργου, η υλοποίηση του προγράμματος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2019 και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σύμφωνα με ανοιχτή πρόσκληση που θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Συντονίστρια (Δρ. Ρήγκου Μαρία, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ή στον Τεχνικό Υπεύθυνο (Δρ. Γκάμα Βασίλειο, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).